Składniki:
- 2 piersi z kurczaka lub może być też schab wieprzowy
- panierka do kurczaka bułka tarta
- 2 jajka roztrzepane
- 1/2kg. grzybów leśnych jadalnych ugotowanych przez 1godzine
- 1 duża cebula pokrojona w kostkę i przesmażonej na oleju
- 20 dkg startego żółtego sera
- pieprz, sól, Vegetę
Sposób przyrządzenia:
Piersi z kurczaka wypłukać pokroić w talarki jak na schaby lub te schab wieprzowy pokroić w talarki i je rozbić. Grzyby ugotować, przemielić przez grubą siatkę w maszynce do mielenia mięsa, lub zmiksować mikserem, dodać pieprzu i soli i Vegety do smaku. Włożyć przesmażoną cebulę, troszkę bułki tartej żeby się dobrze złączył farsz i prużyć 20 minut ,starty żółty ser pod koniec i tylko wymieszać. Na rozbite schaby nakładać przygotowany farsz, zwinąć w roladki i spiąć wykałaczkom.2 jajka roztrzepać na talerzu, przygotowane roladki obtaczać w jajku, potem w bułce tartej wymieszanej z panierkom do kurczaka, opiec na patelni, prużyć 20 minut w garnku. Podawać z ziemniakami i surówką.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Małgorzata Andrzejewska