Składniki:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona surowa papryka
- 40 dkg piersi z kurczaka
- 3 łyżki oleju
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 1 puszka ananasa(kawałki)
- ½ szklanki rosołu
- 200 mililitrów ketchupu
- 20 dkg zielonego groszku mrożonego
- sól, pieprz, ostra papryka
- natka pietruszki do dekoracji
Sposób przyrządzenia:
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Paprykę pokroić w kostkę, a piersi kurczaka w cienkie paski. Na patelni lub w brytfannie rozgrzać tłuszcz i smażyć mięso przez około 5minut na średnim ogniu ciągle mieszając. Dodać czosnek, cebule i paprykę. Podsmażyć i przyprawić solą i pieprzem. Fasolkę, kukurydzę i ananasy dobrze osączyć, przełożyć do mięsa i smażyć 3minuty.Całość polać rosołem i ketchupem. Na koniec dodać groszek(nie rozmrażać) i gotować 6 minut.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Małgorzata Andrzejewska