Składniki:
- 4 wołowe sznycle
- 2 kiszone ogórki
- 2 średnie cebule
- 12 pieczarek
- 8 suszonych grzybków
- szklanka bulionu warzywnego
- 5 łyżeczek ostrej musztardy
- 6 łyżek mąki
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- sól, pieprz do smaku
- ½ szklanki oleju
Sposób przyrządzenia:
Namoczone wcześniej suszone grzyby, osączyć i pokroić w paski. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Ogórki przekroić wzdłuż na 4 części. Mięso rozbić na cienkie kotlety, posmarować musztardą, oprószyć solą i pieprzem, na każdym ułożyć cebulę i ogórki oraz kilka pasków leśnych, suszonych grzybów, zwinąć roladki, spiąć wykałaczkami, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Podlać bulionem, obłożyć plastrami pieczarek i resztą grzybów, dodać ziarna pieprzu, dusić pod przykryciem około 50 minut. Resztę mąki wymieszać z wodą, wlać do sosu, doprawić do smaku solą i pieprzem.