Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina z marynaty szpikowana słoninką

Składniki:

  • 2 kg wołowiny bez kości
  • 10 dkg słoniny
  • 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ½ łyżeczki mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 5 suszonych grzybków
  • ¾ szklanki śmietany
  • 3 łyżeczki mąki
  • sól, pieprz do smaku

    Marynata:

  • 2 ½ szklanki wody
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren jałowca
  • cebula
  • ½ szklanki octu


    Sposób przyrządzenia:

    Zagotować wodę na marynatę z przyprawami i pokrojoną cebulą, wlać ocet. Mięso  oczyścić, usunąć błony, lekko rozbić tłuczkiem. Chłodną marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki na noc. Mięso wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku i naszpikować pokrojoną w słupki słoninką, oprószyć do smaku solą, pieprzem , papryką i oprószyć mąką. Obrumienić  na oleju, podlać wodą, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy z marynaty i suszone grzybki. Dusić pod przykryciem około 2 godziny do miękkości mięsa, wyjąć. Sos z duszenia zaprawić mąką, zagotować, doprawić do smaku solą i  pieprzem, wymieszać ze śmietaną. Pieczeń, pokroić w plastry, polać sosem i podawać z ziemniakami i ulubioną sezonową surówką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *