Składniki:
- 2 kg wołowiny bez kości
- 10 dkg słoniny
- 1 ½ łyżeczki słodkiej papryki
- 1 ½ łyżeczki mąki
- 3 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 5 suszonych grzybków
- ¾ szklanki śmietany
- 3 łyżeczki mąki
- sól, pieprz do smaku
Marynata:
- 2 ½ szklanki wody
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu
- 5 ziaren jałowca
- cebula
- ½ szklanki octu
Sposób przyrządzenia:
Zagotować wodę na marynatę z przyprawami i pokrojoną cebulą, wlać ocet. Mięso oczyścić, usunąć błony, lekko rozbić tłuczkiem. Chłodną marynatą zalać mięso i odstawić do lodówki na noc. Mięso wyjąć, osączyć na papierowym ręczniku i naszpikować pokrojoną w słupki słoninką, oprószyć do smaku solą, pieprzem , papryką i oprószyć mąką. Obrumienić na oleju, podlać wodą, dodać pokrojoną cebulę, przyprawy z marynaty i suszone grzybki. Dusić pod przykryciem około 2 godziny do miękkości mięsa, wyjąć. Sos z duszenia zaprawić mąką, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać ze śmietaną. Pieczeń, pokroić w plastry, polać sosem i podawać z ziemniakami i ulubioną sezonową surówką.