Składniki:
- 1 kg mielonego kurczaka
- 1 szkl. miąższu z bułki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka soli
- ¼ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka wody
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Nadzienie:
- 120 g suszonych moreli
- ¾ szkl. wody
- 1 łyżka cukru
- 1 cebula
- 1 łodyga selera
- 1 szkl. miąższu z chleba
Polewa:
- 2 łyżki dżemu morelowego
- 1 łyżka wody
- 2 łyżeczki sosu teriyaki
Sposób wykonania:
- Do mielonego mięsa dodać miąższ z bułki, rozgnieciony ząbek czosnku, 1 łyżkę soli i wody, pieprz, sok z cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki.
Całość dokładnie wyrobić aby powstała jednolita masa, którą na chwilę odstawić.
W między czasie 5 moreli odłożyć a resztę zalać osłodzoną woda i trzymać do momentu, aż zmiękną, wówczas je podgrzać i nadmiar zalewy odparować po czym morele dokładnie utrzeć.
Następnie do utartych moreli dodać posiekaną cebulę i łodygę selera oraz miąższ z chleba.
Całość dokładnie wyrobić.
Odłożoną masę z kurczaka rozsmarować na foli aluminiowej aby powstał prostokąt o wymiarach 28×23 po czym rozłożyć na nim morelowe nadzienie.
Zawinąć folię aby nadąć kształt rolady, wówczas usunąć folię a roladę ułożyć w brytfannie wysmarowanej tłuszczem.
Posmarować ją jeszcze dżemem wymieszanym z 1 łyżką wody i sosem teriyaki i ułożyć połówki odłożonych wcześniej moreli.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec ok. 40 min.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M