Składniki:
- 1 ½ kg schabu bez kości
- ½ kg cebuli
- 1 kg małych pieczarek
- 1 butelka półwytrawnego wina białego
- 1 przecier pomidorowy
- oliwa
- mąka
- kostka rosołowa
- zioła prowansalskie
- tymianek
- szczypta cukru
- czosnek granulowany
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Schab podzielić na małe kotlety, które rozbić lekko tłuczkiem po czym oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące.
Następnie obsmażyć kotlety na rozgrzanej oliwie.
W między czasie zeszklić również na oliwie posiekaną cebulkę oraz pokrojone w plasterki pieczarki.
Podsmażone schabowe przełożyć do rondla, dodać zeszkloną cebulkę.
Zalać całość ½ butelki wina, dodać jeszcze przecier pomidorowy oraz kostkę rosołową.
Całość wymieszać i doprawić duża ilością ziół prowansalskich i tymianku.
Trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 1 godz do miękkości mięsa.
W trakcie duszenia co jakiś czas potrawę mięsząc i podlewać resztą wina a potem wodą.Przepis został nadesłany na "Konkurs z Kolażem" przez Ewelina M