Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rolada wieprzowa nadziewana wątróbką

Składniki:
• 1 ½ kg wieprzowiny bez kości
• łyżka smalcu
• łyżeczka mąki
• łyżka masła
• łyżka kaparów
• 4-5 pieczarek
• 1 szkl. rosołu
• ½ szkl. białego wina
• sól
• pieprz

Nadzienie:
• 150 g wątróbki cielęcej
• 100 g słoniny
• cebula
• łyżka masła
• jajko
• 2 łyżki tartej bułki
• sól
• pieprz

Sposób wykonania:
Wieprzowinę rozbić aby powstał cienki płat, który oprószyć solą oraz pieprzem.
Następnie cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanym maśle, wówczas dodać wątróbkę i przez chwilę trzymać jeszcze na ogniu po czym razem ze słoniną zemleć w maszynce.
Powstałe nadzienie rozsmarować na płacie mięsa i mocno zawinąć, obwiązać jeszcze nitką aby się nie rozpadło.
Przełożyć pieczeń do rondla z rozgrzanym smalcem, zarumienić, skropić zimna wodą i piec ok. 60 min.
W między czasie na rozgrzanym maśle przesmażyć mąkę, którą rozprowadzić rosołem, wrzucić pokrojone pieczarki przesmażone lekko na maśle, kapary sos spod pieczenia mięsa oraz wino.
Całość dokładnie wymieszać i polać mięso pokrojone w plastry.

Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez Hania Klimek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *