Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schabowe Hani

Składniki:
• 700 g schabu
• 2-3 ząbki czosnku
• ½ łyżeczki mielonego pieprzu
• ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego
• łyżka soku z cytryny
• łyżka mąki
• kieliszek białego wytrawnego wina
• 4 łyżki tartego parmezanu
• 3 łyżki oleju
• 2 łyżki masła
• 1 szkl. bulionu
• 3 łyżki przecieru pomidorowego
• szczypta cukru
• sól

Sposób wykonania:
Mięso podzielić na 4 porcję, które lekko zbić tłuczkiem , skropić sokiem z cytryny oraz oprószyć zmielonym koprem włoskim oraz pieprzem po czym posmarować jeszcze lekko olejem.
Ułożyć plaster jeden na drugim, odstawić na kilka minut.
Następnie oprószyć kotlety mąką i usmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Skropić całość winem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
W między czasie na patelnie ze smażenia kotletów wrzucić posiekany czosnek, dodać przecier pomidorowy wymieszany z bulionem.
Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, cukrem oraz pieprzem i doprowadzić do zagotowania, wówczas polać kotlety sosem, posypać grudkami masła oraz parmezanem i przez chwilę zapiekać.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Hanię Klimek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *