Składniki:
• 600 g piersi z indyka
• 300 g wędzonego boczku
• łyżka soku z cytryny
• łyżka oleju
• łyżka masła
• sól
• pieprz
Nadzienie:
• 200 g pieczarek
• 1 strąk czerwonej papryki
• 1 strąk zielonej papryki
• 4-6 łyżek ugotowanego ryżu
• łyżka posiekanej bazylii
• 2-3 ząbki czosnku
• 2-3 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Cebule posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas wrzucić drobno pokrojone pieczarki i trzymać przez chwilę na dużym ogniu po czym dodać paprykę pokrojoną w kostkę, pozostawić na małym ogniu ok. 1-2 min.
Następnie patelnie zdjąć z ognia, dodać posiekany czosnek, ryż, bazylie, sos sojowy, sól oraz pieprz.
Całość dokładnie wymieszać.
Mięso pokroić na 4 plastry, które rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny.
Na każdym płacie mięsa rozłożyć farsz, zrolować i owinąć plasterkami boczku, spiąć wykałaczką.
Przełożyć zrazy do rondla z rozgrzanym olejem, wówczas wrzucić jeszcze masło, usmażyć.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Marta M