Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka z marchwi i pieczarek

Składniki:
• 1 kg marchwi
• 1 łyżka masła
• ½ łyżeczki cukru
• 4 łyżki białego wina
• 100 g śmietany
• 250 g świeżych pieczarek
• 1 pęczek pietruszki
• 150 g żółtego sera
• sól
• pieprz

Sposób wykonania:
Marchew obrać i pokroić w ćwiartki, które smażyć ok. 3 min na rozgrzanym maśle po czym oprószyć solą, cukrem oraz pieprzem.
Następnie wlać wino do rondla i trzymać na ogniu ok. 6 min, wówczas dodać 50 g śmietany.
Całość dokładnie wymieszać.
Pieczarki pokroić w plasterki a pietruszkę posiekać.
Marchewkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać ją grzybami oraz pietruszką i zalać sosem.
Samą górę posypać jeszcze serem pokrojonym w kostki i polać resztą śmietany.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec ok. 6 min.
Przed podaniem udekorować gałązkami pietruszki.

Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Marta M

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *