Składniki:
• 1 kg szczupaka
• 200 g warzyw (marchew, seler, cebula, pietruszka, por)
• 1 łyżka mąki
• 2 łyżki masła
• ½ szkl. rodzynek
• 5-10 migdałów
• ¾ szkl. czerwonego, wytrawnego wina
• 2 liście laurowe
• sok z jednej cytryny
• łyżeczka cukru
• sól
• pieprz
Sposób wykonania:
Warzywa obrać i pokroić w plasterki, które zalać ½ l wody i ugotować.
W między czasie szczupaka oczyścić i pokroić w dzwonka i dodać do warzyw, lekko osolić, trzymać na małym ogniu ok. 10-15 min.
Na maśle przesmażyć mąkę, aby powstała jasna zasmażka, którą rozprowadzić wywarem z ryby i warzyw, wymieszać i dodać do ryby.
Wrzucić jeszcze rodzynki oraz pokrojone migdały.
Pod koniec gotowania dodać pokruszony liść laurowy oraz wino i doprawić do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.
Pozostawić jeszcze na ogniu pod przykryciem ostatnie 5 min.
Przepis został nadesłany na konkurs "Dania wszelakie" przez Marta M