Składniki:
- mąka 20 dkg
- ziemniaki gotowane zmielone 10 dkg
- masło 10 dkg – może też być margaryna
- cukier 10 dkg
- jajko 1 szt
- proszek do pieczenia 2 łyżeczki
- cukier puder do posypania
Sposób wykonania:
Do ziemniaków dodajemy mąkę, cukier, masło, jajko, proszek. Siekamy nożem i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na grubość ½ cm. Wycinamy trójkąty i zwijamy w rogaliki. Możecie posmarować roztrzepanym żółtkiem – ale nie koniecznie.
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-35 minut w temperaturze 170-180’C.
Po wyjęciu od razu posypujemy cukrem pudrem.
To kolejny spadkowy przepis od mojej mamci a on ma go od swojej. Czyli to już trzecie pokolenie stosuje ten przepis.
A rogaliki są pyszniutkie – nikt nawet nie podejrzewa że w ich składzie są ziemniaki.Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Ewelosa