Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Rogaliki z ziemniaków

Składniki:

  • mąka 20 dkg
  • ziemniaki gotowane zmielone 10 dkg
  • masło 10 dkg – może też być margaryna
  • cukier 10 dkg
  • jajko 1 szt
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier puder do posypania

    Sposób wykonania:
    Do ziemniaków dodajemy mąkę, cukier, masło, jajko, proszek. Siekamy nożem i wyrabiamy ciasto. Wałkujemy na grubość  ½ cm. Wycinamy trójkąty i zwijamy w rogaliki. Możecie posmarować roztrzepanym żółtkiem – ale nie koniecznie.
    Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-35 minut w temperaturze 170-180’C.
    Po wyjęciu od razu posypujemy cukrem pudrem. 
     
    To kolejny spadkowy przepis od mojej mamci a on ma go od swojej. Czyli to już trzecie pokolenie stosuje ten przepis.
    A rogaliki są pyszniutkie – nikt nawet nie podejrzewa że w ich składzie są ziemniaki.

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Ewelosa


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *