Składniki:
- 1 cebula
- 1 por
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 450 g ryżu
- 750 ml rosołu warzywnego
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 150 g wędzonego łososia
- sól
- pieprz
- 8 łyżek startego parmezanu
Sposób wykonania:
Na rozgrzaną oliwę wrzucić posiekany czosnek, cebulę i por, trzymać na ogniu ok. 5 minut po czym dodać ryż i smażyć jeszcze przez 2 minuty.
Następnie wlać wino, gotować 3-4 minuty i dolać rosół.
Pozostawić na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn, wówczas zdjąć z ognia i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Na koniec łososia pokrojonego w paski, wymieszaj i posyp parmezanem.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D