Składniki:
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 4 łyżki pokrojonego boczku
- 450 g ryżu
- 125 ml wytrawnego białego wina
- 750 ml rosołu wołowego
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- 75 g szynki parmeńskiej
- 6 łyżek śmietany
- 4 łyżki startego parmezanu
Sposób wykonani:
Na rozgrzanym maśle przesmażyć posiekaną cebulę po czym dodać boczek pokrojony w kostkę i pozostawić na ogniu do momentu, aż cebula będzie miękka.
Następnie dodać ryż i smażyć ok. 2 minut po czym wlać wino oraz rosół.
Pozostawić na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.
Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i połączyć z szynka i parmezanem.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Małgorzata D