Składniki:
- 1 cebula
- 1 jabłko
- 2 selery
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 3 łyżki oliwy
- 450g ryżu
- 150 ml soku jabłkowego
- 750 ml rosołu
- sól
- pieprz
- 6 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżka kolendry
Sposób wykonania:
Jabłko pokroić w cząstki, cebulę i seler posiekać po czym wszystkie składniki razem z curry wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą i trzymać na ogniu ok. 5 minut. cały czas mieszając.
Następnie dodać ryż i gotować ok. 2 minut na dużym ogniu.
Po tym czasie wlać rosół i pozostawić na ogniu do momentu, aż ryż wchłonie cały płyn.
Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przed podaniem udekorować jajkami pokrojonymi w cząstki i pospać kolendrą.Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Anna C