Składniki:
- soczewica 40 dag
- cebula 1 sztuka mała
- oliwa 2 łyżki
- ocet winny 1 łyżka
- kolendra mielona 1/2 łyżki
- kminek
- pieprz
- pieprz cayanne
- mięta posiekana 1 łyżeczka
- natka pietruszki posiekana 1 łyżeczka
- czosnek 1 ząbek
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
W garnku należy zagotować wodę, lekko ją posolić i ugotować na niej
soczewicę (przez 10 minut). Soczewicę należy po tym czasie odcedzić,
wypłukać ziarna i zalać ponownie wodą. Czosnek należy obrać z łupinek i
dodać do soczewicy. Całość gotować przez 25- 30 minut. Obraną i
pokrojoną w półplasterki cebulę należy podsmażyć na oleju. Doprawić do
smaku solą i pieprzem. Po ugotowaniu soczewicy należy ją odcedzić,
połączyć z cebulą i przyprawić do smaku, wlać także oliwę i ocet. Przed
podaniem posypać ziołami.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos