Składniki:
- 40 dag mielonego mięsa
- 2 jajka
- 10 dag cebuli
- 2 łyżki bułki tartej
- papryka
- 1 ząbek czosnku
- ½ l wywaru z kostki bulionowej
- 20 dag ugotowanego makaronu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 papryki
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Do mięsa wbić jajka, dodać bułkę tartą, posiekaną cebulę, przyprawy oraz 4 łyżki wody.
Całość dokładnie wyrobić.
Z powstałej masy formować małe pulpeciki, które gotować około 10 minut.
W między czasie na rozgrzanym maśle zeszklić posiekany czosnek, wówczas wlać do niego wywar z pulpecików, dodać mąkę oraz przecier pomidorowy i trzymać na ogniu jeszcze około 5 minut.
Na sam koniec dodać paprykę pokrojoną w paski oraz makaron, podgrzać, doprawić do smaku i polać pulpeciki.Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Iwonę