Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pleskavica

Danie typowo grillowe z okolic Chorwacji

Składniki:

    • ½ kilograma mieszanego mięsa do mielenia – wołowiny, wieprzowiny i optymalnie baraniny
    • 2 cebule
    • 3 ząbki czosnku
    • Kilka łyżeczek oliwy
    • łyżeczka natki pietruszki
    • ½ łyżeczki tymianku
    • ½ łyżeczki oregano
    • Łyżeczka czarnego pieprzu
    • Łyżeczka ostrej papryki lub ½ łyżeczki chili
    • 1 i ½ łyżeczki papryki
    • ½ łyżczki sody oczyszczonej (wg mnie opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Mielimy mięso (nie może być za tłuste wiec gotowe mięso mielone się zdecydowanie nie nadaje) wraz z cebulą i czosnkiem, najlepiej na drobnym sitku, dodajemy przyprawy (najlepiej zmiksowane na gładki proszek).
    Mięso razem z przyprawami dokładnie mieszamy i w woreczku wkładamy do lodówki na co najmniej kilka godzin
    Formujemy plaskavice  na płaskie kotlety o grubości około 1,5 cm
    Smarujemy oliwą i pieczemy na grilu po około 5 minut z każdej strony.
    Najlepiej podawać z pikantna sałatką oraz dodatkiem Ajvar.
    Można również smażyć na tłuszczu – można wtedy obtoczyć delikatnie w mące.
    Przepis jest identyczny z Cevapcici tylko różni się ostateczną formą mięsa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *