Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pudding z maku z migdałami

Składniki:

  • 1 ½ szkl. maku
  • 1 ¼ szkl. cukru
  • 10 jajek
  • 10-12 gorzkich migdałów
  • ½ łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki

Sposób wykonania:

  1. Mak sparzyć wrzątkiem po czym dodać do niego zmielone migdały oraz cukier.
    Całość dokładnie ucierać w trackie stopniowo dodając po 1 żółtku.
    Następnie białka ubić na sztywną pianę i dodać do maku.
    Delikatnie przemieszać i przelać do formy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. ½ godziny.
    Przed podaniem można posypać cukrem.

    Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Karolina

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *