Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kisiel z suszonych jabłek

Składniki:

 

  • 100 g suszonych jabłek
  • 6 łyżek cukru
  • 1 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1-2 kg kwasku cytrynowego
  • 4 szkl. wody

 

 

Sposób wykonania:
Obrane i pokrojone na cząstki jabłka zalać wrzątkiem i odstawić pod przykryciem na 2 godziny.
Po tym czasie gotować w tej samej wodzie w której się moczyły ok. 20-30 minut.
Następnie wodę zlać a jabłka przetrzeć przez sito i ponownie połączyć z wodą w której się gotowały.
Następnie dodać cukier oraz kwasek cytrynowy.
Całość wymieszać i doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać mąką ziemniaczaną rozprowadzoną wodą i ponownie doprowadzić do wrzenia.
Przed podaniem schłodzić.

Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Julkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *