Składniki:
- 3-4 małe pstrągi (1 kg)
- ok. 80 dag zielonych ogórków
- ok. 9 łyżek białego wina
- 2 cytryny koperek
- sól
- biały pieprz
- gorczyca
Sposób przygotowania:
Pstrągi oczyścić i umyć. Do jamy brzusznej ryb wlać sok z cytryny, wsypać sól i pieprz, pokrojony koperek i po 2-3 połówki plasterka cytryny. Ogórki pokroić w cienkie plastry. Wymieszać z gorczycą i pokrojonym koperkiem. Na aluminiowej folii wyłożyć masę ogórkową, a na nią po 1 pstrągu. Każdego pstrąga skropić białym winem. Folię szczelnie zamknąć. Włożyć na blachę, a następnie do nagrzanego piekarnika do ok. 200 st. C. i piec ok. 30 minut. Pstrągi podawać na ciepło z ryżem lub pieczywem. Smacznego.