Składniki:
- spaghetti 250g,
- gęsta śmietana 250ml
- 1 cytryna
- natka pietruszki
- łyżka masła
- 100 g tarty parmezan
- 3 jajka
Sposób przyrządzenia:
Wode mocno osolić (niech smakuje jak morze Śródziemne lub Martwe… ewentualnie Bałtyk 2x) ugotować makaron na 'nie miękko’, odcedzić, przełożyć do garnka i na małym ogniu: dodać masło, wytaczac makaron, dodać z 2/3 sosu, po 3 min rozłożyć na talerze, polać resztka sosu, posypać parmezanem (30g) oraz grubo pocięta pietruszką
Sos: 3 żółtka wymieszać ze startą drobno skórka z 1/2 cytryny, wycisnąć z 1/3 soku z cytryny, dodać śmietanę, około 70g parmezanu – konsystencja ma być taka aby oblepiała makaron Przepis dla 3 osób.
Podejrzany na TV czas wykonania 15 min