Składniki:
- 4 pstrągi
- 30 dag pieczarek
- 8 małych cebulek
- po pęczku natki i szczypiorku
- 1 szklanka śmietanki
- 1 jajko
- 20 dag boczku
- 4 jabłka
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- sok z cytryny
- imbir
- sól
- pieprz
- 5 dag masła
Sposób przyrządzenia:
Pstrągi sprawić, dokładnie umyć na zewnątrz i w środku, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Podsmażyć na maśle obraną i posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki, wymieszać z natką, dodać jajko roztrzepane z 3 łyżkami śmietanki, przyprawić do smaku. Ryby osączyć z sosu, który puściły, ułożyć na dużej desce do krojenia lub kuchennym blacie, małą łyżeczką starannie napełnić przygotowanym farszem. Owinąć plasterkami boczku, związać, ułożyć na pokrojonych jabłkach, podlać winem, piec 25 min w 190°C, sos wymieszać z resztą śmietanki i masła