Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pstrąg w pieczarkach

Składniki:

  • 4 pstrągi
  • 30 dag pieczarek
  • 8 małych cebulek
  • po pęczku natki i szczypiorku
  • 1 szklanka śmietanki
  • 1 jajko
  • 20 dag boczku
  • 4 jabłka
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sok z cytryny
  • imbir
  • sól
  • pieprz
  • 5 dag masła

Sposób przyrządzenia:
Pstrągi sprawić, dokładnie umyć na zewnątrz i w środku, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić, oprószyć pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Podsmażyć na maśle obraną i posiekaną cebulę, pokrojone pieczarki, wymieszać z natką, dodać jajko roztrzepane z 3 łyżkami śmietanki, przyprawić do smaku. Ryby osączyć z sosu, który puściły, ułożyć na dużej desce do krojenia lub kuchennym blacie, małą łyżeczką starannie napełnić przygotowanym farszem. Owinąć plasterkami boczku, związać, ułożyć na pokrojonych jabłkach, podlać winem, piec 25 min w 190°C, sos wymieszać z resztą śmietanki i masła

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *