Cykl – przepisy mistrzów.
Składniki:
- Pstrąg – 1 szt.
- Marchew – 1 szt.
- Pietruszka – 1 szt.
- Seler naciowy – 1 szt.
- Ocet winny – 1/4 litra
- Szalotki – 2 szt.
- Por – 1 szt.
- Żelatyna listki – 6 szt.
- Liść laurowy – 1 szt.
- Sok z 1 cytryny
- Barwnik spożywczy niebieski – 1 szt.
Sposób przyrządzenia:
Sprawionego pstrąga skrapiamy sokiem z cytryny. Marchew oskrobać, szalotki obrać, korzenie pietruszki, selera i pora oczyścić. Warzywa umyć, pokroić i gotować w wodzie z dodatkiem soli, pieprzu i liścia laurowego około 20 min. Do garnka wkładamy rybę i trzymamy w lekko wrzącym wywarze ok. 15 min. Rybę wyciągamy i pozostawiamy do stygnięcia. Żelatynę namoczyć w wodzie. Sklarować i odmierzyć 1/4 l wywaru i wymieszać z octem i barwnikiem. Żelatynę odsączyć i wymieszać z gorącym wywarem. Rybę ustawiamy centralnie na talerzu, zalewamy ją oraz elementy dekoracyjne auszpikiem.
Autor: Jacek Kudelski