Składniki:
- Ćwiartki ziemniaków Aviko – 80 g
- Cebula czerwona – krążki – 30 g
- Cukinia – krążki – 40 g
- Boczek wędzony – 40 g
- Ketchup – 50 g
- Ser żółty – tarty – 20 g
- Masło – 30 g
- Delikat do drobiu Knorr, sól, pieprz, papryka, majeranek – 10 g
Sposób przyrządzenia:
Pokrojone w krążki cebulę i cukinię lekko zrumienić na maśle z dodatkiem plasterka boczku.
Ćwiartki ziemniaków Aviko usmażyć we frytownicy w temperaturze 180°C. Usmażone ćwiartki ziemniaków i warzywa posypać delikatem do drobiu. 1/3 gorących cząstek ziemniaków ułożyć na talerzu w okrąg o średnicy około 6 cm (wykorzystać okrągły pierścień do wycinania ciasta, aby ułatwić formowanie potrawy).
Następnie na warstwie ziemniaków położyć gorące krążki cebuli i cukinii i ponownie warstwę ziemniaków.
Kilka cząstek Aviko ułożyć pionowo na wierzchu potrawy w formie piramidki. Potrawę posypać tartym serem lub polać keczupem i ostrożnie zdjąć formę w kształcie pierścienia. Talerz posypać płatkami boczku, ozdobić frytowanymi paskami pora i zieleniną. Danie to, jako ciepłą przystawkę, można podawać do napojów – na przykład piwa.
Leszek Gryka