Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 50 dag kurek garść posiekanego koperku ½ szkl. śmietany 1 łyżeczka mąki margaryna sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym je odparować. W między czasie kurki dusić do miękkości na rozgrzanym maśle, wówczas dodać śmietanę wymieszaną z mąka. Trzymać na małym ogniu do zgęstnienia ale nie…
Kategoria: Ziemniaki
Ziemniaki
Śmietanowe ziemniaki
by Paulina L • • 0 Comments
Składniki: 1,5 kg ziemniaków 150 ml śmietany 3 łyżki masła sól Sposób wykonania: Obrane ziemianki pokroić na ćwiartki, które zalać 2 l wody, dodać 2 łyżki gruboziarnistej soli i doprowadzić do wrzenia. Trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 20 min po czym je odcedzić i ułożyć na nich małe kawałki masła. Następnie zalać całość śmietanę…
Ziemniaki
Zapiekane ziemniaki w sosie z awokado
by Tadeusz • • 0 Comments
Składniki: 6 ziemniaków ½ słoiczka ostryg 20 dag wędzonego łososia w plastrach 2 ½ dag czerwonego kawioru 1łyżka oliwy 5 dag rukoli 1 awokado ¼ szkl. śmietany 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki soku z cytryny sól Sposób wykonania: Ziemianki ugotować na parze do prawie zupełniej miękkości po czym przekroić je na połówki, które ułożyć…
Ziemniaki
Kotlety z ziemniaków z piklingiem
by Ewa K • • 0 Comments
Składniki: ½ kg piklinga 30-40 dag ugotowanych ziemniaków cebula 2 łyżki margaryny 2 jajka 3 łyżki tartej bułki 5 łyżek oleju sól pieprz majeranek Sposób wykonania: Piklingi obrać z ości i skóry po czym razem z ziemniakami zemleć w maszynce. Następnie cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanej margarynie, wówczas dodać ją do masy ziemniaczanej…
Ziemniaki
Ziemniaki nadziewane parmezanem Ewy
by Ewa K • • 0 Comments
Składniki: 8 ziemniaków ½ pęczka szczypiorku 5 dag parmezanu 2 łyżki śmietany 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki zawinąć w folię aluminiową po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 1 godz. Następnie gotowe ziemianki wyjąć, przekroić na pół i wydrążyć trochę miąższu, który wymieszać z parmezanem starym na…