Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ziemniaki

Ziemniaki w sosie z kurkami

Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 50 dag kurek garść posiekanego koperku ½ szkl. śmietany 1 łyżeczka  mąki margaryna sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie po czym je odparować. W między czasie kurki dusić do miękkości na rozgrzanym maśle, wówczas dodać śmietanę wymieszaną z mąka. Trzymać na małym ogniu do zgęstnienia ale nie…

Śmietanowe ziemniaki

Składniki: 1,5 kg ziemniaków 150 ml śmietany 3 łyżki masła sól Sposób wykonania: Obrane ziemianki pokroić na ćwiartki, które zalać 2 l wody, dodać 2 łyżki gruboziarnistej soli i doprowadzić do wrzenia. Trzymać na ogniu pod przykryciem ok. 20 min po czym je odcedzić i ułożyć na nich małe kawałki masła. Następnie zalać całość śmietanę…

Zapiekane ziemniaki w sosie z awokado

Składniki: 6 ziemniaków ½ słoiczka ostryg 20 dag wędzonego łososia w plastrach 2 ½ dag czerwonego kawioru 1łyżka oliwy 5 dag rukoli 1 awokado ¼ szkl. śmietany 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki soku z cytryny sól Sposób wykonania: Ziemianki ugotować na parze do prawie zupełniej miękkości po czym przekroić je na połówki, które ułożyć…

Kotlety z ziemniaków z piklingiem

Składniki: ½ kg piklinga 30-40 dag ugotowanych ziemniaków cebula 2 łyżki margaryny 2 jajka 3 łyżki tartej bułki 5 łyżek oleju sól pieprz majeranek Sposób wykonania: Piklingi obrać z ości i skóry po czym razem z ziemniakami zemleć w maszynce. Następnie cebulę posiekać i zeszklić ją na rozgrzanej margarynie, wówczas dodać ją do masy ziemniaczanej…

Ziemniaki nadziewane parmezanem Ewy

Składniki: 8 ziemniaków ½ pęczka szczypiorku 5 dag parmezanu 2 łyżki śmietany 2 łyżki masła sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki zawinąć w folię aluminiową po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekać ok. 1 godz. Następnie gotowe ziemianki wyjąć, przekroić na pół i wydrążyć trochę miąższu, który wymieszać z parmezanem starym na…