Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Ziemniaki

Ziemniaki i buraki w złocistej cebulce

Składniki: 50 dag ziemniaków 25 dag buraków 3 cebule 2-3 łyżki oliwy ocet winny sól kilka łyżek posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Buraki oraz ziemniaki ugorować w osobnych garnkach. W między czasie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Następnie buraki i ziemniaki odcedzić, obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Całość wymieszać i doprawić…

Placki ziemniaczane z piekarnika

Składniki: 12-15 ziemniaków 2-3 łyżki przesianej mąki ½ szkl. kwaśnego mleka sól olej 15 dag boczku 2 cebule Sposób wykonania: Obrane ziemianki zetrzeć na tarce o małych oczkach po czym dodać mąką, kwaśne mleko oraz szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy formować placki, które smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. W…

Placki marchewkowo-ziemniaczane

Składniki: • 8 ziemniaków • 2 marchewki • 2 jajka • 3-4 łyżki maki pszennej • 2 łyżki śmietany • sól • tłuszcz Sposób wykonania: Obrane ziemniaki i marchewkę zetrzeć na tarce po czym wbić jajka oraz dodać mąkę i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałego ciasta smażyć placki na rozgrzanym tłuszczu. Przepis nadesłany…

Kostki serowo-ziemniaczane

Składniki: 1 kg ziemniaków 1 kg białego sera 3 żółtka 10 dag masła 1 łyżka kminku sól 1 opakowanie sterylnej gazy Sposób wykonania: Ziemianki ugotować po czym obrać i zemleć w maszynce, wówczas dodać do nich żółtka, masło, kminek oraz odciśnięty twaróg. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Następnie gazę zanurzyć we wrzątku, odcisnąć…

Ziemniaczane romby

Składniki: 12 średnich ziemniaków gotowanych w mundurkach ½ szkl. przesianej mąki 1 jajko sól olej gęsta śmietana Sposób wykonania: Ciepłe ziemniaki zemleć w maszynce po czym wbić jajko i dodać mąkę oraz sól. Całość dokładnie wyrobić aby powstało gładkie ciasto, wówczas je rozwałkować na grubość 2 cm. Następnie wykroić z ciasta niewielkie romby, które smażyć…