Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Zielony groszek z kalafiorem

Składniki: 1 kg strączków zielonego groszku 600 g kalafiora 2 łyżeczki soli 3-6 łyżek masła Sposób wykonania: Ze strączków wyłuskać groszek po czym go ugotować, wówczas odcedzić i przelać zimną wodą i przełożyć do gorącego rondelka. Dodać do niego roztopione masło i wstrząsnąć kilka razy aby groszek wymieszał się z masłem. W między czasie ugotować…

Kapusta włoska duszona Ewy

Składniki: główka włoskiej kapusty 2 łyżki oleju łyżka smalcu 3 łyżki sosu sojowego łyżka cukru ½ szkl. bulionu Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym wrzucić do rondla z rozgrzanym smalcem i masłem. Trzymać na dużym ogniu około 4 minut, wówczas dodać cukier oraz sos sojowy. Całość dokładnie wymieszać i zalać gorącym bulionem. Gotować około 15…

Patison po polsku

Składniki: 2 patisony sól cukier łyżka masła łyżka soku z cytryny masło tarta bułka Sposób wykonania: Patisony obrać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć gniazda nasienne.. Następnie pokroić je w słupki i zalać wodą z dodatkiem masła, soku z cytryny oraz cukru. Trzymać na ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyjąć łyżką cedzakową, polać…

Zielony groszek z cząbrem

Składniki: 500 g łuskanego zielonego groszku 3 gałązki świeżego cząbru 2 łyżki gęstej śmietany 2 łyżki posiekanych listków cząbru szczypta soli Sposób wykonania: Gałązki cząbru zalać 2 szklankami osolonej wody po czym gotować pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie wywar odparować, wówczas wrzucić groszek i gotować kolejne 10 minut ale już bez przykrycia.…