Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Ziemniaki zapiekane pełne ziół

Składniki: 800 g ziemniaków 2 gałązki tymianku 2 gałązki szałwii 2 gałązki rozmarynu 2 szkl. śmietanki kremówki 100 g masła 1 ząbek czosnku sól pieprz 4 łyżki startego parmezanu Sposób wykonania: Ziemianki pokroić na plasterki, które przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie śmietanę wlać do rondelka, dodać masło, czosnek oraz zioła. Trzymać na małym ogniu(nie dopuścić…

Pieczone ziemianki z rozmarynem

Składniki: 600 g ziemniaków 3 ząbki czosnku sok z 1 cytryny garść rozmarynu sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki pokroić w dużą kostkę po czym dodać do nich rozgnieciony czosnek oraz posiekany rozmaryn. Całość skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą oraz pieprzem. Całość przemieszać i przełożyć na blachę wysmarowana oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do…

Pieczona papryka z pomidorkami i anchois

Składniki: 4 czerwone papryki 200 g pomidorków koktajlowych 16 nadziewanych oliwek 8 filecików anchois 1 łyżka kaprów 40 g masła 2 łyżki oliwy liście bazylii Sposób wykonania: Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne po czym ułożyć je na blasze posmarowaną oliwę. Do każdej połówki włożyć pomidorki koktajlowe, oliwki, kapary oraz anchois. Na samej…

Bakłażany z sosem pomidorowym z parmezanem

Składniki: 4 bakłażany 5 łyżek oliwy pieprz garść liści bazylii 250 g startej mozzarelli porcja sosu pomidorowego 4 łyżki startego parmezanu Sposób wykonania: Bakłażany pokroić na plastry, które skropić oliwą. Przełożyć je na blachę i oprószać pieprzem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 15 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika…