Składniki: 1 kabaczek 40 dag mrożonych krewetek 5 cebul 2 ząbki czosnku ¾ szkl. oleju ½ łyżeczki chili łyżeczka pasty anchois sól pieprz Sposób wykonania: Kabaczka obrać i przekroić wzdłuż na pół po czym wydrążyć gniazda nasienne. Następnie posiekaną cebulę, czosnek i krewetki wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem i przesmażyć. Po ok. 5 minutach…
Kategoria: Warzywa
Fasola
Fasolka w pietruszkowym sosie
by Paulina • • 0 Comments
Składniki: 60-70 dag fasolki szparagowej cukier sól sos pietruszkowy Sposób wykonania: Fasolkę umyć po czym pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zalać osoloną z dodatkiem cukru i ugotować do miękkości. Fasolkę odcedzić i zalać sosem pietruszkowym. Podawać z ziemniakami
Ziemniaki
Ziemniaki z rzodkiewkowym purre
by Karolina • • 0 Comments
Składniki: 1 kg ziemniaków 500 g rzodkiewki ¾ szkl. śmietany 6 łyżek masła sól łyżka posiekanego koperku Sposób wykonania: Obrane ziemianki zalać osoloną wodą i ugotować do miękkości. W między czasie rzodkiewkę zetrzeć na tarce po czym dodać do niej śmietanę oraz posiekany koperek. Doprawić do smaku solą. Następnie ziemniaki odcedzić, przełożyć do salaterki i…
Warzywa
Marchewkowe racuchy
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 5 marchewek 2 jajka ½ – ¼ szkl. mąki 200 g tłuszczu Sposób wykonania: Marchewki zetrzeć na tarce po czym wbić do niej 2 jajka i dodać mąkę, tyle aby masa była gęsta. Wszystko dokładnie wymieszać ze sobą. Z powstałej masy smażyć racuchy na rozgrzanym tłuszczu.
Ziemniaki
Ziemniaki faszerowane parmezanem
by Ania • • 0 Comments
Składniki: 10 ziemniaków sól Farsz: 3 łyżki masła 10 łyżek startego parmezanu Sposób wykonania: Ziemniaki zalać osoloną wodą i ugotować na półmiękko. Następnie ziemniaki odcedzić i ściąć z nich czubki po czym wydrążyć. Do wydrążonego miąższu z ziemniaków dodać masło oraz parmezan, dokładnie wymieszać i napełnić wydrążone ziemniaki. Przykryć odciętymi wierzchami i przełożyć o naczynia…