Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Kalarepa z twarożkiem

Składniki: 1 kg kalarepy 250 ml osolonej wody 20 dag tłustego twarożku 2 żółtka 3-4 łyżki posiekanej zieleniny Sposób wykonania: Obraną kalarepę pokroić w kostkę po czym zalać ją osolonym wrzątkiem i trzymać na ogniu ok. 15 minut. W między czasie twarożek rozetrzeć razem z żółtkami, wówczas dodać do niego odcedzoną kalarepę i posiekaną zieleninę.…

Kalafior smażony w cieście

Składniki:  1 kalafior 1 solona sardela 2 jajka 20 dag pszennej mąki ½ szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżka wazowa oliwy z oliwek sól pieprz  Sposób wykonania: Kalafiora podzielić na różyczki po czym zalać je wrzącą osoloną wodą i gotować ok. 8 minut. W między czasie wino wymieszać z mąką, sardelą oraz solą, można dodać…

Cepeliny z mięsnym farszem

Składniki: Ciasto: 2 kg ziemniaków 2 jajka sól Farsz: 40 dag wołowiny 20 dag wieprzowiny 1 cebula 1 jajko sól pieprz Sposób wykonania: Cebulkę posiekać i zeszklić, wówczas dodać do zmielonego mięsa razem z jajkiem. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku . Następnie 1 ½ kg ziemniaków zetrzeć na tarce i dobrze odcisnąć. Natomiast…

Smażone ziemniaki z dymką

Składniki: 40 dag ziemniaków 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli ziołowej ¼ łyżeczki białego pieprzu 20 dag dymki 2 żółtka 2 łyżki mleka Sposób wykonania: Obrane ziemniaki pokroić w kostkę po czym oprószyć je solą oraz pieprzem i przesmażyć je na rozgrzanym maśle pod przykryciem. W między czasie cebulkę pokroić na ukośnie kawałki i wrzucić…