Składniki:
- 1 kabaczek
- 40 dag mrożonych krewetek
- 5 cebul
- 2 ząbki czosnku
- ¾ szkl. oleju
- ½ łyżeczki chili
- łyżeczka pasty anchois
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
- Kabaczka obrać i przekroić wzdłuż na pół po czym wydrążyć gniazda nasienne.
Następnie posiekaną cebulę, czosnek i krewetki wrzucić na patelnie z rozgrzanym olejem i przesmażyć.
Po ok. 5 minutach dodać chili, pastę anchois oraz sól i pieprz do smaku.
Całość dokładnie wymieszać i powstałym farszem napełnić kabaczki.
Brytfankę posmarować resztą oleju i ułożyć w niej kabaczki, podlać ½ szkl. wody i przykryć folią aluminiową.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni i piec ok. 1 godziny.
Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aluminiową.