Składniki:
- 2 banany
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 kieliszek rumu
- 1 białko
- ¾ szkl. śmietanki kremówki
- ½ szkl. cukru
- 1 łyżeczka żelatyny
- szczypta soli
Sposób wykonania:
Obrane banany zmiksować po czym dodać do nich rum, wiórki koksowe oraz połowę cukru.
Całość dokładnie zmiksować.
Następnie żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody a śmietankę ubić.
Żelatynę rozpuścić lekko ją podgrzewając, wówczas dodać do niej łyżkę ubitej śmietany, dokładnie wymieszać i dodać resztę śmietany.
Białko również ubić, potem dodać do niego resztę cukru, ponownie ubić na sztywno i dodać do bananów razem ze śmietaną.
Dokładnie wymieszać, przelać do pucharków i schłodzić w lodówce.