1. Sos balsamiczny
Składniki:
- 1 szklanka octu balsamicznego
- 3/3 szklanki pikantnego keczupu
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1 bardzo drobno posiekany ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu Worcester
- 1 łyżka dobrej musztardy
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
Sposób przyrządzenia:
W małym rondlu wymieszać wszystkie składniki, doprowadzić do wrzenia i powoli podgrzewać mieszając przez około 15 minut. Przechowywać w lodówce. Znakomity dodatek do mięs z grilla, zwłaszcza do dań z drobiu.
2.Pikantny sos z mango
Składniki:
- 1 obrana i drobno pokrojona cebula
- 1 duża, obrana i drobno pokrojona czerwona papryka
- 4 oczyszczone z nasion papryczki chili
- 4 łyżki czerwonego octu winnego
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki sosu Worcester
- szczypta pieprzy Kajeńskiego i mielonego ziela angielskiego
- 1 obrane, pokrojone w kostkę, dojrzałe mango
- 2 łyżki oleju
- sól do smaku
Sposób przyrządzenia:
W niedużym rondlu rozgrzać olej, dodać cebulę i papryki, powoli podgrzewać mieszając aż będą miękkie. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem mango, gotować jeszcze 10 minut, schłodzić. Przygotowaną bazę sosu i pokrojone drobno mango dokładnie zmiksować i skorygować smak przyprawami. Można przechowywać w lodówce do 5 dni.