1. Składniki:
- 1 łyżka czarnego pieprzu
- 1 łyżka ziaren kolendry
- kilka goździków
- 2 łyżeczki suszonych ulubionych ziół (oregano, tymianek)
- 2 łyżki mielonej, słodkiej papryki
- 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
- 2 łyżki mielonego chili
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka cebuli w proszku
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1 łyżka musztardy w proszku
Sposób przyrządzenia:
Na rozgrzanej, suchej patelni podgrzewać ziarna kolendry, pieprzu, gorczycy oraz goździki aż zaczną intensywnie pachnieć. Tak przygotowane przyprawy zemleć lub ugnieść w moździerzu. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Nacierać mięsa na około 15 minut przed obróbką cieplną.
2. Składniki:
- 1 szklanka mielonej, słodkiej papryki
- 1 łyżka mielonego pieprzu czarnego
- 1 szklanka brązowego cukru
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 2 łyżeczki mielonych nasion selera
- 2 łyżeczki czosnku w proszku
- 2 łyżeczki cebuli w proszku
- 2 łyżki soli
- szczypta ulubionych ziół (oregano)
Sposób przyrządzenia:
W moździerzu utrzeć wszystkie składniki razem. Nacirać mięsa na 15 – 30 minut przed rozpoczęciem obróbki cieplnej.
Uwaga: przygotowane przyprawy przechowywać w szczelnie zamykanych słojach.