Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: do grilla

Marynata do grillowanych mięs

Składniki: 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 2 łyżki ziarna sezamowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka posiekanego kandyzowanego imbiru ½ łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: Sos sojowy wymieszać z cukrem. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ziarna sezamowe oraz olej sezamowy. Całość wymieszać, dodając jeszcze posiekany kandyzowany imbir oraz pieprz.…

Marynata z fasoli do grillowanego łososia

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 łyżka posiekanego  imbiru 2 łyżki posiekanej cebuli 2 ząbki czosnku 2 łyżki wytrawnego białego wina 1 łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru sól pieprz Sposób wykonania: Fasolę odcedzić pozostawiając połowę zalewy. Następnie dodać do niej posiekany imbir, cebulę oraz czosnek. Dodać jeszcze 2 łyżki…

Winno ziołowa marynata do mięs z grilla

Składniki:

  • 1/3 szklanki wytrawnego białego lub czerwonego wina (zależnie od mięsa)
  • 3 łyżki białego lub czerwonego octu winnego (zależnie od mięsa)
  • 2 łyżki utartej szalotki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka zgniecionego w prasce czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ¾ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu

Korzenny sos do dań z grilla

Składniki: 10 dkg obranej cebuli 3 dkg obranego czosnku 3 łyżki oliwy ½ szklanki octu winnego mielone goździki do smaku mielona kolendra do smaku mielone ziele angielskie do smaku 5 dkg mielonego cukru 1 łyżeczka mielonego chili 2/3 szklanki keczupu sos Worcester do smaku ½ szklanki bulionu drobiowego Sposób przyrządzenia: Cebulę i czosnek posiekać. W…