Składniki:
- 10 dkg obranej cebuli
- 3 dkg obranego czosnku
- 3 łyżki oliwy
- ½ szklanki octu winnego
- mielone goździki do smaku
- mielona kolendra do smaku
- mielone ziele angielskie do smaku
- 5 dkg mielonego cukru
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 2/3 szklanki keczupu
- sos Worcester do smaku
- ½ szklanki bulionu drobiowego
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i czosnek posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, powoli mieszając podgrzewać aż zaczną się lekko rumienić (nie rumienić zbyt mocno). Dodać ocet, gotować aż połową octu odparuje, dodać pozostałe składniki, powoli gotować przez 15 minut. Lekko schłodzony sos zmiksować blenderem, przelać do czystych słoiczków. Przechowywać w lodówce.Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gabrysię Radosz