Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Korzenny sos do dań z grilla

Składniki:

  • 10 dkg obranej cebuli
  • 3 dkg obranego czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • ½ szklanki octu winnego
  • mielone goździki do smaku
  • mielona kolendra do smaku
  • mielone ziele angielskie do smaku
  • 5 dkg mielonego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego chili
  • 2/3 szklanki keczupu
  • sos Worcester do smaku
  • ½ szklanki bulionu drobiowego


    Sposób przyrządzenia:

    Cebulę i czosnek posiekać. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek, powoli mieszając podgrzewać aż zaczną się lekko rumienić (nie rumienić zbyt mocno). Dodać ocet, gotować aż połową octu odparuje, dodać pozostałe składniki, powoli gotować przez 15 minut. Lekko schłodzony sos zmiksować blenderem, przelać do czystych słoiczków. Przechowywać w lodówce.

    Przepis na konkurs Godin nadesłany przez Gabrysię Radosz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *