Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Cielęcina duszona z porami

Składniki:

    • 400 g cielęciny z łopatki
    • 40 g tłuszczu
    • 0,2 l kwaśniej śmietany
    • wywar z kości
    • 300 g porów
    • wywar z kości
    • 20 g mąki
    • 1 łyżeczka posiekanego koperku
    • pieprz
    • sól

    Sposób wykonania:
    Mięso pokroić w kostkę po czym obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, oprószyć solą i pieprzem.
    Następnie połowę porów dodać do mięsa, podlać wywarem z kości i dusić do miękkość mięsa wówczas sos zagęścić zarumienioną na suchej patelni mąką i dodać resztę porów.
    Dodać pozostały wywar i dusić do miękkość wszystkich składników w trakcie duszenia dodając śmietanę.
    Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *