Składniki: 1/2 kg. ugotowanych ziemniaków 1/2 kostki margaryny 15 dag. drożdży mała śmietana 4 jajka pół szklanki cukru 1 kg. maki 1i1/2 łyżki spirytusu marmolada olej do smażenia Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Masę ziemniaczaną połączyć z jajkami, śmietaną, cukrem, mąką i spirytusem. Ciasto wyrobić ma odchodzić od ręki i miski. Ciasto…
Kategoria: Warzywa
Buraki
Buraczki z marmoladą
by Monika • • 0 Comments
Składniki: 50 dag burczaków sól 2 dag masła łyżka octu łyżka marmolady pomarańczowej Sposób wykonania: Buraczki zalać osoloną wodą i ugotować. W między czasie rozpuścić masło, dodać do niego marmoladę oraz ocet. Dokładnie wymieszać i podgrzać. Następnie kurczaki odcedzić, obrać i pokroić w ćwiartki i polać sosem.
Cukinia
Kotlety z cukinii w panierce
by Aleksandra • • 0 Comments
Składniki: 2 cukinie łyżeczki ziół prowansalskich jajka bułka tarta mąką biały pieprz sól olej Sposób wykonania: Cukinie pokroić w grube plastry, które oprószyć pieprzem oraz pokruszonymi ziołami. Następnie obtoczyć je w mące, jajku a potem w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Przed podaniem oprószyć solą i polać ostrym sosem.
Ziemniaki
Ziemniaki smażone z boczkiem
by Alicja • • 0 Comments
Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 10 dag boczku 2 łyżki oleju 0,5 kg ziemniaków zioła sól Sposób wykonania: Boczek pokroić w kostkę i razem z posiekanym czosnkiem i cebulą przesmażyć na rozgrzanym oleju,. W między czasie obrać ziemianki i zetrzeć je na tarce, wówczas wrzucić je do boczku i cebuli. Całość dokładnie wymieszać i…

