Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pączki z ziemniaków

Składniki:

  • 1/2 kg. ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 kostki margaryny
  • 15 dag. drożdży
  • mała śmietana
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 kg. maki
  • 1i1/2 łyżki spirytusu
  • marmolada
  • olej do smażenia

    Przygotowanie:
    Ugotowane ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa. Masę ziemniaczaną połączyć z jajkami, śmietaną, cukrem, mąką i spirytusem. Ciasto wyrobić ma odchodzić od ręki i miski. Ciasto podzielić na małe porcje i nadziać marmoladą. Odłożyć do wyrośnięcia. Smażyć na gorącym tłuszczu. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Marzena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *