Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Flądra z ciepłym winegretem

Składniki:

  • 4 flądry 
  • 20 dag. fasolki szparagowej
  • 1 por
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • kilka różyczek brokułów
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

    Przygotowanie:
    Fasolkę ugotować, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać brokuły. Odcedzić. Pora pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryny. Flądrę oprószyć solą i pieprzem. Patelnię grillową wyłożyć papierem do pieczenia , natłuścić papier łyżką oliwy i dobrze rozgrzać patelnię. Ułożyć ryby skórą w dół i grillować ok. 4 minut/nie obracać. W rondlu rozgrzać pozostały tłuszcz, podsmażyć por, dodać brokuły , fasolkę, i wlać sok z cytryny. Ciepłe warzywa ułożyć na talerzach, na wierzchu położyć flądrę i polać ciepłym cytrynowym winegretem. Przed podaniem posypać pieprzem. Podawać z kawałkami limonki.

    Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Marzena

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *