Składniki:
- 4 flądry
- 20 dag. fasolki szparagowej
- 1 por
- 1 cytryna
- 1 limonka
- kilka różyczek brokułów
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Fasolkę ugotować, na 3 minuty przed końcem gotowania dodać brokuły. Odcedzić. Pora pokroić w talarki. Wycisnąć sok z cytryny. Flądrę oprószyć solą i pieprzem. Patelnię grillową wyłożyć papierem do pieczenia , natłuścić papier łyżką oliwy i dobrze rozgrzać patelnię. Ułożyć ryby skórą w dół i grillować ok. 4 minut/nie obracać. W rondlu rozgrzać pozostały tłuszcz, podsmażyć por, dodać brokuły , fasolkę, i wlać sok z cytryny. Ciepłe warzywa ułożyć na talerzach, na wierzchu położyć flądrę i polać ciepłym cytrynowym winegretem. Przed podaniem posypać pieprzem. Podawać z kawałkami limonki.Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Marzena