Składniki:
- 4 czerwone papryki
- 2 pomidory
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 bulionu warzywnego
- 2 kromki chleba tostowego
- łyżka masła
- sól
- pieprz
- ostra papryka Prymat
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło i zrumienić chleb tostowy. Ostudzić i przekroić po przekątnej. Cebulę posiekać i podsmażyć na złoto na oliwie. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, podzielić na cząstki i wymieszać z podsmażoną cebulą. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Odłożyć 2 łyżki, a resztę wymieszać z pomidorami i cebulą. Podsmażyć. Zalać bulionem warzywnym i gotować 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Zmiksować na krem i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie posypać odłożoną papryką, udekorować natką i podawać z tostami.
Przepis nadesłany na Letni konkurs Prymat przez Marzena