Składniki: 600-800 g dyni filiżanka tartej bułki 6 łyżek masła 1 szkl. śmietany 1 jajko Sposób wykonania; Dynie obrać po czym zalać ją osoloną wodą i ugotować, wówczas ją odcedzić i pokroić. Przełożyć dynie do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem, przesypując ją tartą bułką i kawałkami masła. Zalać całość roztrzepanym jajkiem wymieszanym ze śmietaną. Wstawić do…
Kategoria: Warzywa
Warzywa
Racuchy z dyni z kefirem
by Ewa Kurach • • 0 Comments
Cebula
Puree z cebuli Uli
by Ula Madeja • • 0 Comments
Składniki: 10 cebul 2 szkl. bulionu 1 szkl. sosu beszamelowego sól Sposób wykonania: Obraną cebulę pokroić w krążki po czym zalać ją osoloną wodą i doprowadzić do zagotowania. Następnie cebulę odcedzić i zalać bulionem. Trzymać na ogniu do miękkości, wówczas przetrzeć przez sito. Wymieszać cebule z sosem, doprawić do smaku solą i podgrzać.
Buraki
Buraki duszone w śmietanie
by Dominika Szuty • • 0 Comments
Składniki: 1 kg buraków 1 cebula ¾ szkl. śmietany 3 łyżki masła sól łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Buraki zalać wodą, ugotować, obrać i pokroić w kosteczkę po czym podsmażyć je na rozgrzanym maśle. W między czasie cebule posiekać i również przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu, wówczas przełożyć ją do buraków. Całość wymieszać i dodać…
Warzywa
Kapuściane racuchy
by Kasia Popiel • • 0 Comments
Składniki: ½ główki kapusty 1 szkl. mleka 2-3 łyżki kaszy manny 1-2 łyżki cukru sól ½ szkl. śmietanki 4 białka ¾ szkl. śmietany masło Sposób wykonania: Kapustę poszatkować po czym zalać ja mlekiem i gotować około 10-15minut. Po tym czasie dodać kasze mannę. Dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz cukrem po czym dodać…

