Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Warzywa

Krem kapuściany

Składniki: kapusta 1,5 kg cebula 3 sztuki małe czosnek 3 ząbki masło 3 łyżeczki mąka 3 łyżki sól pieprz bulion 1 szklanka śmietana 1,5 szklanki kminek ziarnisty 1,5 łyżeczki gałka muszkatołowa liść laurowy Sposób przyrządzenia: Kapustę należy umyć i pokroić na 8 części. Kapustę należy pozbawić głąba i wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko posolić…

Papryka nadziewana mięsnym farszem

Składniki: papryka 8 sztuk ryż 15 dag mięso 20 dag pieczarki 50 dag cebula 5 dag olej sól pieprz Sposób przyrządzenia: Paprykę należy umyć, wydrążyć gniazda nasienne. Ryż należy ugotować na sypko, mięso zmielić w maszynce, pieczarki i cebule należy umyć, pokroić w grubą kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodać mięso, ryż i doprawić…

Kotlety ziemniaczane

Składniki: 1 kg ziemniaków 1 jajko 5 łyżek tartej bułki 3 łyżki masła sól Sposób wykonania: Obrane ziemniaki obrać, zalać wodą i ugotować, soląc dopiero pod koniec gotowania. Miękkie ziemniaki przetrzeć przez sito, wówczas dodać do nich  jajko. Dokładnie wymieszać i uformować z masy kotlety, które obtoczyć w mące i usmażyć. Przed podaniem polać roztopionym…

Gotowane ziemniaki w sosie grzybowym

Składniki: 1 kg ziemniaków 50 g suszonych grzybów pęczek zieleniny 2 cebule łyżka mąki łyżka masła sól łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Grzyby zalać wodą, dodać cebule, pęczek zieleniny oraz sól i ugotować. Miękkie grzyby odcedzić i pokroić. Następnie drugą cebulę posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle, wówczas wlać bulion w którym gotowały się…