Składniki:
- brokuły (mogą być mrożone) 1 kg
- mleko 1,5 szklanki
- żółtko jaja 1-2 sztuki
- gałka muszkatołowa do smaku
- śmietana kremówka 1,5 szklanki
- żelatyna 2-3 łyżeczki
- olej do smarowania
- pieprz
- sól
Sposób przyrządzenia:
Brokuły należy ugotować w lekko osolonej wodzie, nie trzeba ich
rozmrażać. Gotować we wrzątku około 5 minut. Następnie odsączyć je z
wody i przelać zimną wodą. Żelatynę należy rozpuścić w kilku łyżkach
wywaru, wymieszać dokładnie i odstawić na 10 minut. Wywar należy teraz
podgrzać i mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Żółtko należy
wbić do miseczki, dodać do niego mleko i roztrzepać za pomocą miotełki.
, podgrzewać na niewielkim ogniu do momentu zgęstnienia masy, ciągle
należy jednak masę mieszać, aby się nie przypaliła. Masę należy odstawić
do wystygnięcia, następnie wymieszać ją z brokułami, dodać żelatynę,
gałkę do smaku, przyprawić pieprzem i solą. Dodać ubitą na sztywno
śmietanę. Połowę z masy należy przełożyć do foremki wyłożonej folią
aluminiową, na masie należy ułożyć różyczki brokułowe główkami do dołu.
na wierzch położyć pozostałą część masy i wyrównać. Foremkę należy
przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na około 3- 3,5 godziny.
Po zastygnięciu należy przełożyć do na talerz do góry dnem.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos