Składniki:
- marchewka 20 dag
- pietruszka 5 dag
- seler 10 dag
- ziemniaki 90 dag
- cebula 10 dag
- ogórek kiszony 25 dag
- groszek zielony z puszki 15 dag
- majonez 1 słoiczek
- sól
- pieprz
- natka pietruszki posiekana
Sposób przyrządzenia:
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera należy ugotować w lekko
osolonej wodzie do miękkości (bez obierania). Warzywa po ugotowaniu
należy położyć na sitku do odsączenia, a po ich wystudzeniu pokroić w
kosteczkę. Warzywa wrzucić do miski. Groszek zielony należy odsączyć na
sitku, przelać ciepłą wodą i dodać do warzyw. Ogórka kiszonego należy
pokroić w kosteczkę bez obierania, odsączyć z soku i dodać do warzyw.
Cebulkę należy posiekać i także dodać do warzyw. Do sałatki należy dodać
posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać
majonez i dokładnie wymieszać. Następnie odstawić do lodówki e celu „
przegryzienia się”.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos