Składniki:
- szczupak 1,5 kg
- bułka 1 mała sztuka
- mleko 0,5 szklanki
- cebula 1 sztuka
- masło 3 łyżki
- jajka 2-3 sztuki
- cukier 1 łyżeczka
- pieprz
- włoszczyzna 20 dag
- natka pietruszki
- auszpik rybny(galaretka) 40 dag
Sposób przyrządzenia:
Świeżego szczupaka należy oskrobać z łusek, wypatroszyć, następnie
odciąć mu głowę i skórę, odfiletować i wymoczyć w zimnej wodzie. Warzywa
umyte pod bieżącą wodą i oczyszczoną głowę szczupaka wrzucić do wody i
ugotować wywar. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę należy obrać, pokroić
dość drobno, a następnie poddusić na patelni na maśle. Za pomocą
maszynki do mielenia mięsa należy zmielić mięso ryby, podduszoną cebulkę
i bułkę. Do masy należy dodać jajko, sól, cukier i pieprz. Masę należy
wyrobić. Należy przygotować płócienną serwetkę, wysmarować ją masłem,
nałożyć na nią masę rybną, zwinąć ją w rulon i związać za pomocą
sznureczka. W garnku należy powtórnie zagotować wywar, włożyć do niego
zawiniętą w ściereczkę masę i gotować przez około godzinę na wolnym
ogniu. Po ugotowaniu należy roladkę wystudzić, wyjąć z płótna, pokroić
na plastry i ułożyć na talerzu lub półmisku. Roladę należy udekorować
ugotowanym na twardo jajkiem i warzywami z wywaru, zalać
auszpikiem(wywar+ żelatyna). Odstawić do lodówki w celu stężenia
galaretki.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos