Składniki:
- dorsz 1/2 kg
- olej 5 łyżek
- koncentrat pomidorowy 5 łyżek
- woda 1 szklanka
- ocet 1/2 szklanki
- cebula 1 sztuka
- cukier 1 łyżeczka
- listek laurowy
- ziele agnielskie
- pieprz
- sól
- zielenina
Sposób przyrządzenia:
Filety dorsza należy pozbawić wierzchniej skóry, następnie opłukać je,
posolić i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron na złoty
kolor. Po usmażeniu należy ułożyć je na półmisku. Wodę należy zagotować
wraz z solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i cukrem,
dodać pokrojoną w plasterki cebulę, ocet i koncentrat pomidorowy. Po
ugotowaniu należy ostudzić. Tak przygotowanym sosem należy zalać dorsza
ułożonego na półmisku. Można udekorować zieleniną.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos