Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Dorsz w sosie pomidorowym

 

Składniki:

  • dorsz 1/2 kg
  • olej 5 łyżek
  • koncentrat pomidorowy 5 łyżek
  • woda 1 szklanka
  • ocet 1/2 szklanki
  • cebula 1 sztuka
  • cukier 1 łyżeczka
  • listek laurowy
  • ziele agnielskie
  • pieprz
  • sól
  • zielenina

 

 

Sposób przyrządzenia:
Filety dorsza należy pozbawić wierzchniej skóry, następnie opłukać je,
posolić i usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju z obu stron na złoty
kolor. Po usmażeniu należy ułożyć je na półmisku. Wodę należy zagotować
wraz z solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim i cukrem,
dodać pokrojoną w plasterki cebulę, ocet i koncentrat pomidorowy. Po
ugotowaniu należy ostudzić. Tak przygotowanym sosem należy zalać dorsza
ułożonego na półmisku. Można udekorować zieleniną.

Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *