Składniki:
- kapusta 1,5 kg
- cebula 3 sztuki małe
- czosnek 3 ząbki
- masło 3 łyżeczki
- mąka 3 łyżki
- sól
- pieprz
- bulion 1 szklanka
- śmietana 1,5 szklanki
- kminek ziarnisty 1,5 łyżeczki
- gałka muszkatołowa
- liść laurowy
Sposób przyrządzenia:
Kapustę należy umyć i pokroić na 8 części. Kapustę należy pozbawić głąba
i wrzucić do garnka, zalać wodą, lekko posolić i gotować do miękkości
wraz z kminkiem przez około 15- 20 minut. Po ugotowaniu należy ją
odcedzić i drobno posiekać. Wrzucić kapustę do garnka, zalać bulionem i
dalej poddusić. Czosnek i cebulkę należy obrać, pokroić następnie w
drobne plasterki i dodać do kapusty. Dodać liść laurowy i gotować całość
do miękkości. Całość po wyjęciu liścia laurowego należy zmiksować lub
przepuścić przez maszynkę. Na patelni należy rozgrzać masło z mąką i
gałką, zasmażyć i wymieszać ze zmiksowaną kapustą, dodać śmietanę,
wymieszać raz jeszcze. Krem jest gotowy.Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez albertos