Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kategoria: Panga

Panga klasyczna

Składniki: ½ kg filetów z pangi olej do głębokiego smażenia: ½ szklanki mąki kukurydzianej 2 jajka sól, pieprz Sposób przyrządzenia: W dużej głębokiej patelni rozgrzać olej do temperatury około 200 stopni C. Umyte i osuszone porcje ryby przyprawić sola i pieprzem. Każdy kawałek zanurzyć w rozkłóconym jajku i obtoczyć w mące kukurydzianej. Smażyć około 5…

Panga w pietruszkowej panierce

Składniki: ½ kg filetów z pangi 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filet umyć i dokładnie osuszyć. Polać sokiem z cytryny, przyprawić sola i pieprzem. Drobniutko posiekaną natkę pietruszki wymieszać z mąką. Rybę dokładnie obtoczyć w przygotowanej panierce. Na dużej patelni…

Panga po kreolsku

Składniki: 1 kg filetów z pangi 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka oliwy z oliwek Sos: 1 łyżka masła 1 cebula pokrojona w kostkę 1 papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę ½ szklanki piure pomidorów kilka gałązek naci kolendry pokrojonej drobno 1 łyżeczka sosu chili sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę skropić sokiem z cytryny,…

Panga po afrykańsku

Składniki: 50 dkg filetów z pangi 20 dkg krewetek 1 łyżka oliwy z oliwek 2 goździki 2 ząbki czosnku  4 cebule dymki 1 zielona papryka ½ szklanki piure z pomidorów 1 szklanka bulionu drobiowego (nie solonego) 5 dkg katmii jadalnej (okra) ½ łyżeczki posiekanego oregano sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę pokroić w grubą kostkę. W…